Welkom!

De website meedoeninbronckhorst.nl is dé online sociale kaart van de gemeente Bronckhorst en legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk, geldzaken en ondersteuning voor inwoners van de gemeente Bronckhorst zijn geregeld.

De verspreiding van het coronavirus heeft op dit moment grote gevolgen voor het dagelijks leven in Nederland. In dit artikel leest u waar u terechtkunt voor informatie of een luisterend oor.

Corona maatregelen in Bronckhorst

Publieksbalie van het Gemeentehuis

De publieksbalie blijft open. Bent u (neus)verkouden, hoest u of hebt u koorts? Dan vragen wij u telefonisch of digitaal contact met ons op te nemen en niet naar het gemeentehuis te komen. Dat kan via (0575) 75 20 50 of het contactformulier. Verschillende producten en diensten kunt u ook digitaal aanvragen via onze website.

Sociale teams en gebiedsambtenaren Tot en met 6 april vervallen de spreekuren van de sociale teams op de diverse locaties. Ook de spreekuren van de Gebiedsambtenaren komen te vervallen. Zij zijn telefonisch en digitaal wel te bereiken via 0575 752050 of info@bronckhorst.nl

Afspraak met de gemeente. Heeft u een afspraak met de iemand van de gemeente? Dan nemen ze telefonisch contact met u op. Lukt dit niet dan zullen ze zeker proberen om op een andere manier met u in contact te komen.

Vragen of problemen? Neem contact op met de sociale teams of met de gemeente. Telefoon: 0575 752050

Afstand houden Wat betekent afstand houden vanwege coronavirus? Kijk voor meer informatie op de site van de gemeente Bronckhorst. https://www.bronckhorst.nl/home/coronavirus_46842/item/wat-betekent-afstand-houden-vanwege-het-coronavirus_118190.html

 

Corona hulp Bronckhorst

Coronahulpachterhoek Op de website https://www.coronahulpachterhoek.nl kunt u hulp vinden maar ook aanbieden.

De Luisterlijn. Heeft u behoefte aan een luisterend oor bel dan met de https://www.deluisterlijn.nl tel: 0900 0767

Uit eten aan de keukentafel. Op de website https://www.achterhoekbezorgt.nl kunt u maaltijden bestellen. .

Bibliotheek West Achterhoek. Houd u van lezen dan heeft de bibliotheek west achterhoek een geweldige service. Boek aan huis. https://www.bibliotheekwestachterhoek.nl/service/ lidworden/abonnementskosten1.html

Misschien wordt u wel graag voorgelezen dan kunt u terecht bij de Voorleesbrigade. Aanmelden (liefst) per mail of via de telefoon
• Mail: info@gruitpoort.nl Vermeld uw naam, telefoonnummer en woonplaats.
• Telefoon Gruitpoort: 0314 340943 maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur
• Telefoon Kruiswerk: 0314 – 357 430 maandag t/m vrijdag 9.00-13.00 uur
De Telefonische Voorleesbrigade is een project van Lang Leve Kunst en Naoberschap van de Gruitpoort. Het is ontwikkeld in samenspraak met Kruiswerk Achterhoek en Liemers.

GESPROKEN VERHALEN EN GEDICHTEN IN HET ACHTERHOEKS DIALECT Corona raakt ons allemaal. Maar het virus treft vooral ouderen en andere kwetsbare doelgroepen. Zij kunnen nu geen bezoek ontvangen, of veel minder. En dan duurt de dag wel heel erg lang. Onze luister teksten bieden wat afleiding soms troost, soms vermaak hier en daar. Luuster moar es. https://www.luusteren.nl

Informatie en hulplijnen

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u het volgende doen:

 • Bel het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur)
 • Ga naar de website van de Rijksoverheid. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus. U vindt daar bijvoorbeeld uitleg over de maatregelen die de overheid heeft genomen. En u leest wat deze maatregelen betekenen voor uw dagelijks leven.
 • Ga naar de website van het RIVM voor medische informatie en adviezen over het coronavirus en voor actuele informatie over de verspreiding van het virus.
 • Ondernemers kunnen telefonisch hun vragen stellen bij het KVK Coronaloket: 0800 2117. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. U kunt uw vraag ook via Twitter stellen.

Corona-informatie in begrijpelijke taal

 • Steffie geeft op haar website eenvoudige uitleg over het coronavirus. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.
 • Op de website Pharos.nl vindt u uitleg over corona in begrijpelijke taal.
 • Via de website van de Rijksoverheid vindt u nog meer corona-uitleg in eenvoudige taal:
  • Samenvattingen van de persconferenties van premier Mark Rutte, zonder moeilijke woorden.
  • Folders in begrijpelijke taal
  • Linkjes naar video-animaties, posters en flyers

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn voor mensen die behoefte hebben aan hulp, advies of een luisterend oor. U kunt bellen naar telefoonnummer 070-4455 888 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).

U kunt de hulplijn ook gebruiken om een melding te doen als u zich zorgen maakt om iemand die kwetsbaar is. Het Rode Kruis kan dan een vrijwilliger inzetten om te ondersteunen.

Whatsapp-Hulplijn in het Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Chinees of Portugees

Mensen die een van bovenstaande talen spreken, kunnen ook contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn door een appje te sturen. Daarvoor zijn meerdere Whatsapp-Hulplijnen in het leven geroepen. Je kunt via de Whatsapp-Hulplijn ook iemand anders aanmelden voor hulp. Kijk op de website van het Rode Kruis voor de telefoonnummers en filmpjes in deze talen.

Tijdelijk extra ondersteuning zzp'ers in verband met het coronavirus

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Aanvragen verlopen via een versnelde procedure.

Voor meer informatie en het doen van een aanvraag kunt u terecht bij de ROZ groep.

https://www.bronckhorst.nl/home/ondernemers_46881/item/financiele-regelingen-ondernemers-update-14-april_118682.html

Emotionele en psychische steun in tijden van corona

Om allerlei redenen kan het zijn dat u nu extra behoefte heeft aan een goed gesprek of gewoon een praatje. Aarzel dan niet om contact te zoeken.

 • De Luisterlijn biedt een luisterend oor bij zorgen of verdriet. Bel 0900-0767 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek met een vrijwilliger. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar.
 • Ook de psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie staan voor u klaar. U kunt bellen met 0900 1450 (15 cent per minuut). Bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur.

Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding en meer suggesties voor online hulp.

Loket mentale gezondheid COVID-19

Betrouwbare informatie over het omgaan met emotionele spanningen die worden veroorzaakt door COVID-19 vindt u bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Het IVC geeft uitleg over stress, rouw, omgaan met werkloosheid en andere thema's waar u tijdens de coronacrisis misschien mee te maken heeft. Het IVC biedt ook een hulplijn voor zorgprofessionals.

Meer over psychische gezondheid.

Informatie voor ouders

Neem eens een kijkje in de betrouwbare opvoedinformatie voor tips hoe je als ouder kunt omgaan met de situatie rond het coronavirus. Je leest er hoe je je kind hygiëneregels kunt leren en krijgt tips voor het thuisblijven met kinderen.

Voor aanstaande ouders is er informatie speciaal over zwangerschap en het coronavirus.

Hulpaanbod

Coronahulp

Fysiotherapie

Gedurende de Coronaperiode zijn wij geopend met aangepaste...

Organisaties

GGD

GGD Noord- en Oost-Gelderland - locatie Doetinchem

 088-44 33 000 ggdnog.nlKruisbergseweg 477009BMDoetinchem

Huisartsenpraktijk Burger / van der Wielen

 0314-62 52 32 burgervdwielen.praktijkinfo.nlHalseweg 277021HVZelhem

Huisartsenpraktijk Jong. G.A. De en Radstake J.M.

 0575-55 16 78 huisartsdejong.praktijkinfo.nlZupthenseweg 237251DGVorden

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod